Proste jogurtowe ciasto ze śliwkami. Poznaj sprawdzony przepis Ewy Wachowicz

Jesień to czas, gdy na straganach królują śliwki, a w polskich domach coraz częściej unosi się zapach domowych wypieków. Jeśli marzysz o prostym i efektownym cieście, które doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy, mamy dla ciebie sprawdzoną propozycję. Jogurtowe ciasto ze śliwkami według przepisu Ewy Wachowicz to gwarancja smaku i udanego wypieku – wilgotne, puszyste i niezwykle aromatyczne.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Proste ciasto ze śliwkami. Przepis Ewy Wachowicz

  • 2½ szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1½ łyżki płatków owsianych,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • śliwki,
  • cukier puder do dekoracji.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami według Ewy Wachowicz

Uwaga: wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wybij jajka, wlej jogurt naturalny, olej i wszystko zmiksuj. Następnie do sypkich składników dodaj składniki mokre i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Wyrównaj. Na cieście ułóż połówki śliwek. Piecz przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0