Takie ciasto ze śliwkami robiła babcia. Ania Starmach zdradziła przepis

Sezon na śliwki trwa! Pamiętasz ciasto, jakie z tych owoców piekła twoja babcia? Możesz zrobić je sam! Ania Starmach zdradziła przepis na deser z czasów dzieciństwa.

Składniki na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Te produkty dodaje Ania Starmach

Ciasto:

  • 1 kg śliwek
  • 600 g mąki
  • 150 g cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru

Przepis na drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Tak robi je Ania Starmach

  1. 75 ml mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy, zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. Zaczyn przekładamy do dużej miski. Stopniowo dodajemy mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.
  3. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ma być elastyczne i odklejać się od dłoni.
  4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki.
  6. Pora na zrobienie kruszonki. Mąkę, masło i cukier mieszamy ze sobą, aż uzyskamy "mokry piasek". Schładzamy w zamrażarce.
  7. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy. Układamy na nim owoce (skórkami do dołu), posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Smacznego!

Przepyszny sernik z białą czekoladą i kajmakiem. Zrobi wrażenie na najbardziej wymagających smakoszach [PRZEPIS EWY WACHOWICZ]
Uwielbiasz sernik w tradycyjnej formie? Spróbuj postawić na jego nowoczesną wersję. Sernik z białą czekoladą i kajmakiem ma niepowtarzalny smak. Poznaj sprawdzony przepis Ewy Wachowicz.

Oceń ten artykuł 0 0