Przepis na przepyszne pączki Magdy Gessler. Sprawdź przepis!

Jak zrobić pączki? Przepisów w Internecie jest wiele, a swoją recepturą podzieliła się także Magda Gessler. Mamy przepis oraz listę składników - sprawdźcie!

Pączki od Magdy Gessler. Składniki:

  • ok. 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli (łyżeczki do kawy)
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g skórek pomarańczowych kandyzowanych

Pączki od Magdy Gessler. Jak przygotować?

1. Do mleka dodajemy 100 gramów cukru i pokruszone drożdże. Całość podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Do ciepłego mleka wsypujemy szklankę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (na ok. pół godziny).

2. Z 20 jaj oddzielamy białka od żółtek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 gramów cukru, wanilię i sól podgrzewamy, mieszając trzepaczką rózgową do temperatury ok. 30-35 stopni Celsjusza.

3. W momencie, gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, mieszamy go w dużej misce z masą jajeczną. Ciasto wyrabiamy, podsypując mąką aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.

4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia jeszcze dwukrotnie wyrabiamy ciasto rękoma.

5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje, formujemy z niego ruloniki i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich wyrabiamy i „spłaszczamy”. Następnie na środek nakładamy łyżeczkę wcześniej przygotowanego nadzienia, zawijamy brzegi i zlepiamy jak sakiewkę. Tak przygotowany pączek toczymy w dłoniach, nadając mu kulisty kształt. Pączki odkładamy na posypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

6. W rondlu rozgrzewamy smalec do temperatury 180 stopni (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je tylko raz. Po wyciągnięciu odsączamy je z tłuszczu, używając przy tym ręcznika papierowego. Po przestudzeniu pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Źródło: tvn.pl

Domowe faworki Magdy Gessler
Domowe faworki to coś, co kocha chyba każdy łasuch! Jeszcze ciepłe smakują genialnie - szczególnie z herbatą albo kawą. Mamy dla Was przepis od samej królowej Magdy Gessler. Pamiętajcie - według tradycji, faworki trzeba smażyć na smalcu!


 
Oceń ten artykuł 0 0