Przepis na wielkanocny żurek prosto od Ewy Wachowicz!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią - mnóstwo znakomitych i smacznych potraw! Jednym z dań królujących na świątecznym stole z pewnością będzie żurek, a sposobów na jego wykonanie jest naprawdę wiele. Swoim przepisem podzieliła się również Ewa Wachowicz.

Czas na żurek!

Spore grono osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Sposobów na wykonanie tej smacznej zupy jest naprawdę wiele, a w Internecie nie brak stron, na których znani blogerzy kulinarni dzielą się ze światem swoim pomysłem na żurek. Właśnie tak postąpiła również Ewa Wachowicz. Nie od dziś bowiem wiadomo, że Miss Polonia 1992 w kuchni czuje się jak ryba w wodzie i również tajniki wielkanocnych dań nie są jej obce. Na swojej stronie internetowej zamieściła więc przepis na żurek, który sprawdzi się w każdej kuchni!

Przepis na żurek Ewy Wachowicz

Składniki

 – 6 białych kiełbas

– zakwas - ile zabierze

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła

– 1 kapelusz suszonego prawdziwka

– liść laurowy

– kilka ziaren czarnego pieprzu

– kilka ziaren ziela angielskiego

– 1 łyżka majeranku

– oliwa do smażenia

– jajka przepiórcze

– natka pietruszki

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle w wysokim garnku. Dodajemy posiekany czosnek i razem wszystko lekko smażymy. Następnie zalewamy wodą (od 1,5 do 2 l) i dodajemy kolejne składniki: kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie oraz majeranek. Na koniec wrzucamy białą kiełbasę i przykrywamy garnek, aby wszystko zagotować. Tak przygotowaną kiełbasę przekładamy na ciepły talerz, a do garnka wlewamy zakwas w wybranej przez nas ilości tak, by finalnie zupa była odpowiednio kwaśna i gęsta. Całość ponownie przykrywamy i gotujemy. W tym czasie kroimy kiełbasę na plastry i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Na końcu żur przecedzamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajami przepiórczymi, do dekoracji używając natki pietruszki.

Autor: Sabina Obajtek

Komentarze
Czytaj jeszcze: