Ser mocno nas uzależnia! Wiadomo, skąd wzięło się do niego takie zamiłowanie

Naukowcy z Michigan wyjaśnili, dlaczego tak bardzo lubimy ser. Udowodnili, że ten wyrób mleczny ma podobne działanie w poszczególnych partiach mózgu co niektóre narkotyki... W końcu kto z nas nie lubi ciągnącego się sera na pizzy? Okazało się, że ten rodzaj nabiału wyprzedził nawet czekoladę w rankingu ulubionych produktów spożywczych! Dlaczego zatem tak się dzieje?

Badania uzależnienia

Grupa naukowców z Uniwersytetu w Michigan postanowiła dowiedzieć się, jak bardzo społeczeństwo darzy sympatią ser. Opracowali zatem 25-stopniową skalę uzależnienia od żywności (Yale), dzięki której można się dowiedzieć jakie produkty spożywcze są najbardziej uwielbiane przez daną jednostkę. Badania przeprowadzono na grupie studentów, którzy musieli umieścić na skali produkty, które ich zdaniem są najbardziej uzależniające

Wyniki badań

Wnioski są niesamowite! Okazało się, że ser pokonał w rankingu nawet czekoladę i znalazł się na pierwszym miejscu wśród produktów najbardziej uzależniających. Naukowcy zaczęli zatem sprawdzić, co jest przyczyną takiego uwielbienia ludzi do sera. Winną całego zamieszania okazała się kazeina, występująca we wszystkich produktach mlecznych. Jet to białko, które podczas procesu trawienia może uruchomić receptory opioidowe. Te zaś produkują narkotyczne opiaty, które są uzależniające i postanawiamy zjeść kolejną porcję. Czy w związku z tym ser można stawiać na równi z działaniem twardych narkotyków?

Ser niczym narkotyk?

Czy na podstawie tych wyników badań mamy się czego obawiać, konsumując ulubiony rodzaj sera? Nic bardziej mylnego! Ser jest niezwykle uzależniający, jednak nie można stawiać go na równi ze skutkami ubocznymi twardych narkotyków. Naukowcy z Michigan deklarują, że skutki zażywania sera nie są aż tak silne i destrukcyjne dla naszego mózgu jak narkotyki. Dają nam jedynie przyjemność z konsumowania wytwornych wyrobów mlecznych, a największym skutkiem ubocznym, ciągłego zażywania sporej ilości sera, może być zwiększona masa ciała ze względu na sporą zawartość tłuszczu w produkcie.


Zobacz także:

15 najbardziej rakotwórczych artykułów spożywczych. Niektóre z nich będą dla was szokiem
Często zdarza się, że nie zastanawiamy się nad tym, co jemy. Tymczasem naukowcy coraz wyraźniej wskazują na związek między żywnością a ryzykiem...

Oceń ten artykuł 0 0