Skórki z cytrusów. Jak je wykorzystać w kuchni i w pielęgnacji? Sposoby na wykorzystanie skórek z cytryn, pomarańczy i mandarynek

Zima to czas, w którym chętniej sięgamy po pomarańcze i mandarynki. A czy myśleliście kiedyś o tym, żeby wykorzystać również... pozostałe po nich skórki? Okazuje się, że jest kilka ciekawych pomysłów!

Skórki z cytrusów inaczej

Nie jest tajemnicą stwierdzenie, iż cytrusy idealnie wpisują się w zimowe miesiące. Pomarańcze, cytryny oraz mandarynki są źródłem wielu witamin na czele z witaminą C, a także bogate w drogocenne pierwiastki. Tym samym korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Co ciekawe, na wiele sposobów możemy wykorzystać także… ich skórki! Jak? Sprawdźcie kilka naszych propozycji!

Wyjątkowe środki czystości

Skórki cytrusów doskonale sprawdzają się jako naturalne środki czystości. W porządkach nieocenionym okaże się np. specjalnie przygotowany ocet. Skórki cytrusów wkładamy do słoika i następnie zalewamy octem. Tak przygotowany preparat szczelnie zamykamy i odkładamy na tydzień. Następnie przelewamy go do atomizera i wykorzystujemy jako naturalny środek czyszczący. Skórki z pomarańczy pomogą nam również oczyścić np. dzbanek do kawy; aby szybko usunąć plamy z naczynia, dodajemy do niego kilka skórek, a także kilka łyżek soli. Następnie – po szczelnym zamknięciu – potrząsamy nim, wykonując okrężne ruchy. Połączeniem skórek z cytrusów i soli doskonale oczyścimy także np. deskę do krojenia.


Pomarańczowy odświeżacz powietrza

Co może powstać ze skórek pomarańczy, łyżki ekstraktu z wanilii, zmielonych goździków i trzech lasek cynamonu? Pomarańczowy odświeżacz powietrza! Do wody wymieszanej z dwiema łyżkami octu dodajemy wyżej wymienione składniki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Tak przygotowaną mieszankę możemy przelać do mniejszego naczynka i następnie położyć go w pobliżu ciepłego miejsca, np. grzejnika. Wyjątkowy aromat unoszący się po pomieszczeniach gwarantowany!


Czas na peeling

Skórki z pomarańczy idealnie sprawdzą się także jako jeden z głównych elementów naturalnego peelingu. Do jego przygotowania – oprócz głównego składnika – potrzebujemy: pół szklanki cukru, kilka łyżek oliwy z oliwek, dwóch łyżek płynnego miodu, a także dwóch łyżek oleju kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy z drobno posiekaną skórką z pomarańczy i nakładamy na skórę.



Autor: Sabina Obajtek

Komentarze
Czytaj jeszcze: