Słodziki równie szkodliwe dla serca jak cukier? Szokujące wyniki badań

Wiele osób starając się schudnąć, zamienia słodzone napoje gazowane na takie, które zawierają słodziki. Najnowsze badania opublikowane w "Journal of the American College of Cardiology" dowiodły, że sztuczne substancje słodzące są równie groźne dla naszego zdrowia jak cukier.

Mit obalony

Słodziki to substancje kilkaset razy słodsze od cukru, które nie dostarczają kalorii. Po produkty wykorzystujące słodziki sięgają osoby, która starają się schudnąć. W świecie zdrowego odżywiania od dawna istniał mit, że sztuczne substancje słodzące są zdrowsze od popularnego cukru, który często określany jest mianem "białej śmierci".

Najnowsze badania opublikowane w "Journal of the American College of Cardiology" raz na zawsze obalają ten mit. Zgodnie z nimi nie tylko słodkie napoje gazowane, ale także sztucznie słodzone napoje gazowane są przyczyną zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udar, czy zawał serca.

Nasze badanie sugeruje, że sztucznie słodzone napoje mogą nie być zdrowym substytutem napojów z dodatkiem cukru

– wyjaśnił główny autor badania Eloi Chazelas

Przebieg badań

Aby porównać wpływ napojów słodzonych cukrem i tych, w których znajdują się słodziki, grupa naukowców przeprowadziła prosty eksperyment. Podczas niego autorzy badania porównali kondycję badanych. Wśród nich były osoby pijące słodzone napoje gazowane i ci, którzy preferowali te ze sztucznymi słodzikami. Okazało się, że w obu grupach konsumentów ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia jest podwyższone. Płcią bardziej narażoną na tragiczne konsekwencje picia takich napojów są kobiety.

Jakby tego było mało, w ostatnich kilku latach pojawiły się dowody, które sugerowałyby, że sztucznie słodzone napoje mogą być szkodliwe zwłaszcza dla kobiet

– ostrzegł w CNN kardiolog dr Andrew Freeman

To nie pierwsze badania, które wykazały negatywne skutki spożywania napojów dietetycznych. Wcześniej udowodniono ich związek z demencją, udarem, otyłością, cukrzycą typu 2 i zespołem metabolicznym, który może prowadzić do chorób serca i cukrzycy.

 

Autor: Konrad Lubaszewski

Komentarze
Czytaj jeszcze: