Szokujące odkrycie! Rośliny czują, kiedy są zjadane!

To nie żaden spóźniony primaaprilisowy żart! Od teraz zostały nam do jedzenia tylko kamienie...

Najnowsze badania dowiodły, że rośliny również mogą czuć! Takiego odkrycia dokonali naukowcy z Uniwersytetu w Missouri, którzy badali rzodkiewnik pospolity. Okazało się, że ta roślina w inny sposób reaguje na wibracje wytwarzane przez środowisko i zajadające się gąsienice!

Rzodkiewnik pospolity to roślina spokrewniona z kapustą. Gdy staje się obiektem konsumpcji gąsienic, uaktywnia mechanizmy obronne wytwarzające olej gorczycowy. Roślina w taki sposób nie reaguje na wibracje naturalne, wywoływane przez środowisko.

Ta informacja z pewnością w tych, którzy z powodów moralnych unikają jedzenia mięsa. Co w takim razie z roślinami?

Komentarze
Czytaj jeszcze: