Wielkanoc 2020. Przepis na babeczki cytrynowe z bezą. Zobacz, jak je przyrządzić!

Wszyscy je kochają, a ich wykonanie jest dość proste. Jeśli zastanawiasz się jeszcze nad słodkościami, które upichcisz na Wielkanoc, to mamy dla ciebie propozycję! Sprawdź przepis na przepyszne babeczki cytrynowe z bezą! Będą doskonale prezentować się na wielkanocnym stole!

Składniki na babeczki cytrynowe z bezą

Ciasto:

Krem cytrynowy:

Beza:

Przygotowanie babeczek cytrynowych z bezą 

 

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, włączając górną i dolną grzałkę. 
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól przesiej przez sito do miski.
  3. W innej misce zmiksuj masło z cukrem, po czym dodaj jajko, skórkę cytrynową i aromat waniliowy. Wszystko ponownie zmiksuj. 
  4. Sypkie produkty z pierwszej miski połącz ze zmiksowanymi składnikami z drugiej. Dodawaj na przemian z jogurtem naturalnym.
  5. Przełóż gotową masę do papilotek do wysokości 1,5-2 cm od brzegu. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut lub do "suchego patyczka". 
  6. Po wystygnięciu ciasta zrób w każdej babeczce zagłębienie na krem cytrynowy.
  7. Krem cytrynowy: najpierw zmiksuj jajka z cukrem. Później dodaj pozostałe składniki i miksuj tak, aby powstała jednolita masa.
  8. Następnie przelej krem do rondla i podgrzewaj go przez 10 minut na średnim ogniu, stale mieszając.
  9. Ostygnięty krem wprowadź do środka każdej babeczki.
  10. Beza: ubij białka w kąpieli wodnej z dodatkiem wodorowinianu potasu na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj cukier w trzech partiach.
  11. Odpowiednio przyrządzona beza będzie gęsta i błyszcząca. W takiej formie odstawiamy ją na kilka minut, by następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego.
  12. Następnie należy nią ozdobić górną warstwę każdej babeczki i włożyć do piekarnika. Piec tyle, by beza z wierzchu się przyrumieniła. 

Źródło: "Cupcakes y muffins" SUSAFETA EDICIONES 

Przepis na inne babeczkowe słodkości:

Autor: Urszula Głowiś

Komentarze
Czytaj jeszcze: