Wycofują to mięso z rynku! Jego spożycie może prowadzić do wystąpienia poważnego zakażenia

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed groźną dla zdrowia bakterią. Pałeczki Salmonella spp. wykryto w tatarze wołowym popularnej marki. Wskazana niżej partia produktu zniknie z rynku. Nie należy go spożywać. Zakład ma przeprowadzić dodatkowe działania, mające na celu dodatkowe mycie i dezynfekcję powierzchni.

Wykryto pałeczki Salmonella

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed wskazaną niżej partią produktu „Tatar wołowy, 200 g”, w którym, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, wykryto obecność pałeczek Salmonella spp. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. W przypadku wystąpienia objawów choroby należy udać się do lekarza.

Zniknie ze sklepowych półek

Jak podaje GIS, producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Proces wycofywania partii z rynku nakazał Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie. Przed ponownym rozpoczęciem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe, a zakład dokona weryfikacji swoich produktów, przeprowadzając tym samym badania pod kątem obecności Salmonella spp. O sprawie poinformował odbiorców. Proces wycofywania nadzorują Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Szczegóły dot. produktu

Źródło: GIS

Autor: Małgorzata Durmaj

Komentarze
Czytaj jeszcze: