Zasmakują Ci nie tylko w święta. Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Choć jemy je głównie w święta Bożego Narodzenia, to zasmakują też nam w inne pory roku! Sprawdź prosty przepis na paszteciki z kapustą i grzybami.

fot. Shutterstock

Paszteciki z kapustą i grzybami są kultowym daniem, które gości w towarzystwie barszczu czerwonego na stole wigilijnym. Trzeba jednak przyznać, że to danie będzie także świetnie smakowało w innych porach roku! Jeśli będziesz mieć na nie ochotę także po świętach Bożego Narodzenia, koniecznie przypomnij sobie ten prosty przepis!

Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki

Paszteciki z kapustą i grzybami – przygotowanie ciasta

Przygotowanie całego przepisu zajmie ci około dwóch godzin.

  1. Przesiej mąkę do dużej miski.
  2. Wsyp drożdże, sól, cukier oraz dodaj żółtka i wlej ciepłe mleko.
  3. Wymieszaj zawartość miski. W trakcie mieszania wlej roztopione masło.
  4. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto urośnie. Potrwa to ok. 60 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto uderz, aby je odgazować, a następnie wyjmij je na lekko oprószoną mąką stolnicę.
  6. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm.
  7. Podziel ciasto na 4 części po 10 cm każda.
  8. Na krawędzi każdego z pasków rozłóż farsz, a następnie zwiń je w rulon.
  9. Potnij zwinięte rulony na 3-centymetrowe kawałki.
  10. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane paszteciki. Przykryj je ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  11. Po wyrośnięciu posmaruj paszteciki roztrzepanym żółtkiem.
  12. Teraz można upiec paszteciki w 180 stopniach przez około 25 minut.

Paszteciki z kapustą i grzybami – przygotowanie farszu

  1. Zalej grzyby 150 ml wrzątku i pozostaw na około 30 minut.
  2. Po upływie pół godziny pokrój grzyby na drobne kawałki.
  3. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym.
  4. Przełóż cebulę do dużego garnka i dodaj kapustę kiszoną oraz namoczone i pokrojone grzyby wraz z wodą.
  5. Zagotuj zawartość garnka.
  6. Zetrzyj marchewkę i dodaj ją z suszoną włoszczyzną do kapusty.
  7. Gotuj do momentu, aż kapusta zmięknie.
  8. Po ugotowaniu przypraw całość solą i pieprzem.

Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie zasmakują z... barszczem czerwonym!

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, paszteciki z kapustą i grzybami najlepiej pasują do... barszczu czerwonego! Koniecznie sprawdź przepis na pyszną zupę, który przygotowała Magda Gessler!

Źródło: uwielbiam.pl/Krakus

Autor: Hubert Wiączkowski

Komentarze
Czytaj jeszcze: