Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i pomidorami - czyli zdrowo, szybko i smacznie!

Cukinia już niedługo zniknie ze sklepowych półek! Wykorzystacie więc czas, póki jeszcze możecie ją kupić i wypróbujcie ten wyjątkowo szybki i smaczny przepis!

Składniki na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i pomidorami

Przygotowanie cukini faszerowanej kaszą jaglaną i pomidorami

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką usuwamy nasiona i połowę miąższu. Miąższ zostaw. Cukinie doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 12-15 minut.
  3. Kasze jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy. Cebule obierz, pokrój w małą kostkę i zeszli. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Na patelnię dodaj wszystkie przyprawy, czerwoną paprykę i papryczkę chili (jeżeli używasz) pokrojoną w kostkę oraz miąższ z cukinii. Smaż co chwilę mieszając 6 minut.
  6. Dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem.
  7. Dodaj ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i porządnie wszystko wymieszaj.
  8. Z pomidorów usuń gniazdka, sparz i obierz pomidory. Pokrój je na plasterki.
  9. Powstały farsz nałóż na cukinię. Na górę połóż plastyk pomidora i piecz 10-15 minut.
  10. Cukinię podawaj posypaną kolendra.
  11. Smacznego!

Autor: Aleksandra Biłas

Komentarze
Czytaj jeszcze: