Jak zrobić ryż kokosowy?

Ryż kokosowy to świetny dodatek do azjatyckich potraw. Z tym przepisem, bez problemu zrobisz go w domu!

Ryż kokosowy może być doskonałym dodatkiem do potraw azjatyckich oraz deserów. Mleko kokosowe i ryż tworzą w tym wydaniu doskonały duet, który zachwyci niejedno podniebienie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Niewiele osób wie, że jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Ponadto posiada właściwości regenerujące, zmniejsza ryzyko chorób serca i pomaga utrzymać mody wygląd. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity ryż kokosowy.

 Rzeczy, których potrzebujesz 

Średni lub duży garnek ze szczelną pokrywą
2 szklanki tajskiego białego ryżu jaśminowego (inne rodzaje mogą nie zadziałać)
1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego
2 – 3 łyżki wiórków kokosowych (do pieczenia)
Woda
Sól
Odrobina oleju kokosowego lub roślinnego

 Krok po kroku

Skrop garnek kilkoma kroplami oleju następnie rozetrzyj go delikatnie palcem. Dzięki temu unikniesz przypalenia ryżu. Odmierz 2 szklanki ryżu i wsyp go do garnka.

Dodaj do garnka z ryżem 2 szklanki mleka kokosowego, następnie dolej niecałe 2 szklanki wody i dosyp 2 łyżki wiórków kokosowych oraz 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i umieść na średnim ogniu.

Doprowadź ryż z pozostałymi składnikami do delikatnego wrzenia (bez bulgotania). Kiedy usłyszysz bulgotanie zminimalizuj ogień. Pokryj szczelnie i pozostaw na 15-20 minut.

Po 15-20 minutach zdejmij pokrywę. Za pomocą widelca lub pałeczek, oddziel ryż na boki, aby móc zobaczyć dno garnka. Jeśli nadal utrzymuje się więcej niż pół cm kokosowej wody, przykryj garnek i pozostaw na kolejne 5 minut.

Kiedy woda odparuje, wyłącz gaz i szczelnie przykrywając, zostaw garnek na palniku przez min. 5 minut. Ciepło we wnętrzu garnka pozwoli ryżowi dojść do wspaniałej konsystencji. Dobrze jest pozostawić ryż w garnku do czasu konsumpcji, dzięki temu utrzyma ciepło.

Przed nałożeniem ryżu, rozdziel go delikatnie za pomocą widelca lub pałeczek. Następnie spróbuj jaki jest w smaku i ewentualnie dodaj soli lub cukru, zależnie od gustu.

Przenieś ryż na miseczkę i posyp delikatnie wiórkami kokosowymi przysmażonymi na patelni. Smacznego!

Autor: Aleksandra Biłas

Komentarze
Czytaj jeszcze: