Japanese iced coffee - idealne orzeźwienie na gorące dni!

Uff, jak gorąco! Jak radzić sobie z upałami, jednocześnie delektując się delikatnym i orzeźwiającym smakiem kawy? Mamy na to sposób! Japanese iced coffee to kawa na zimno zaparzana bezpośrednio na kostki lodu. Sprawdź przepis!

Japanese iced coffee

Japanese iced coffee to kawa, której potrzebujesz na upalne, letnie dni! Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu i pozbawiona dodatkowych kalorii - to tylko czarna kawa parzona na kostkach lodu. No właśnie - technika parzenia kawy bezpośrednio na kostki lodu pozbawia napoju charakterystycznej goryczki.

Jedynym kłopotem może być sposób przygotowania kawy - jednak mamy dla was alternatywę! Klasyczne Japanese iced coffe parzymy za pomocą drippera. Jednak jeżeli nie posiadacie go w domu - spokojnie możecie zrobić kawę przelewową czy też z ekspresu. 

Przepis na Japanese iced coffee

Przygotowanie Japanese iced coffee

  1. Kostki lodu umieść w naczyniu, do którego będziesz parzyć kawę.
  2. Na takie naczynie nałóż dripper. Jeżeli nie masz drippera - umieść naczynie pod ekspresem i wlej kawę.
  3. Dripper wyłóż papierowym filtrem i wsyp kawę. Uwaga: filtr na początku przepłukuj ciepłą wodą.
  4. Okrężnymi ruchami wlewaj wodę do drippera.
  5. Po 5 minutach Japanese iced coffe będzie gotowa!

Sprawdź inne orzeźwiające napoje

Autor: Sabina Obajtek

Komentarze
Czytaj jeszcze: