Kuchenne rewolucje w Sosnowcu. "Okrąglak" teraz "Dobrze na Okrągło". Udało się?

Gości... brak. Szukanie oszczędności, złe relacje z pracownikami i negatywne nastawienie. Do akcji wkracza Magda Gessler. Czas na kolejną rewolucję. Co po programie? Lokal dalej działa? Wyjaśniamy!

"Kuchnie Doroty znam, stąd moje przypuszczenia, że będą uwagi krytyczne"

Tym razem Sosnowiec w Zagłębiu Dąbrowskim. Miasto liczące niemal 200 tysięcy mieszkańców i restauracja „Okrąglak”, którą od lat prowadzi 59-letni Mirosław. Miejsce z duszą, ale bez załogi i gości. Na ratunek przyjeżdża Magda Gessler. Lokal duży i pusty. Zespół liczy cztery osoby i właściciela, z którym relacje nie układają się najlepiej. Pracownice nie dają sobie ze wszystkim rady, choć szef tłumaczy, że powinny robić więcej, aby żyło i funkcjonowało się lepiej. Znana w całej Polsce restauratorka ma niełatwe zadanie. Jedzenie jest smaczne, bo pani Dorota, szefowa kuchni ma, jak podkreśla Magda Gessler, nieprawdopodobną ilość talentu. Jeszcze więcej jest tu jednak braku zaufania ze strony 59-letniego Mirosława. Szukanie oszczędności, stary sprzęt, brudna kuchnia i negatywne nastawienie. Bo choć właściciel po daniach Doroty nie spodziewał się niczego dobrego, „kreatorka smaku i stylu” je chwali.

Niezły spektakl dużo dłużyzn, ale przynajmniej dobrze zjadłam – przyznała.

Co po programie?

„Okrąglak” budzi mieszane uczucia i dużo pytańUwierzę, że pani Dorota jest dobrą kucharką jeżeli rzeczywiści tłumy nowych klientów to potwierdzą po skonsumowaniu potraw – zaznaczył właściciel. Tłumy były, ale tylko na oficjalnej kolacji. Co się zmieniło? Na pewno karta, nazwa i wnętrze. Na talerzach jajka faszerowane grzybami, mus z jajek i grzybów, rosół z domowym makaronem, pulpety z kaczki, puree z gorgonzolą i świeża sałata z żółtymi pomidorami. Na ścianach ciepłe kolory i pejzaże. „Okrąglak” to od teraz „Dobrze na Okrągło”. Życie restauracji zmieniło się o 180 stopni? Magda Gessler wróciła po trzech tygodniach. Jak się okazuje, nie kręci się, a jedynym przedsięwzięciem, w celu wypromowania lokalu, było zaprojektowanie nowych ulotek. Ludzi dalej nie ma, dania dalej pyszne. Jest werdykt.

Jeśli przyjdziecie tu i wypełnicie to miejsce swoją energią, to to miejsce będzie żyć. A kuchnia jest dobra – wyznała Gessler.

Wydaje się, że restauracja dalej działa… w sieci pod starą nazwą. Opinie Google wskazują na średnią ocenę 3,7 gwiazdki. Odnosi się ona jednak zarówno do lokalu, jak i hotelu.

Autor: Małgorzata Durmaj

Komentarze
Czytaj jeszcze: