Naleśniki na słono? Poznaj przepis na zielone naleśniki od Ani Starmach!

Szybki obiad według Ani Starmach? Jurorka MasterChefa podzieliła się przepisem na pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta!

fot.Shutterstock

Zielone naleśniki z fetą

Składniki

Ciasto

250 g mąki pszennej

120 ml mleka

120 ml wody

1 jajko

2 łyżki roztopionego masła

szczypta soli

Farsz

500 g świeżego szpinaku

150 g sera feta

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut.

Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.

Szpinak umyj, odkrój zgrubiałe łodyżki, czosnek posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i szpinak. Smaż przez 2–3 minuty, aż szpinak zmieni kolor i zmniejszy swą objętość.

Po usmażeniu, szpinak odsącz na sicie, następnie wymieszaj w misce z pokruszonym serem feta.

Farszem smaruj naleśniki, składaj w trójkąty. Przed podaniem podpiecz kilka minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni lub podsmaż na patelni.

Autor: Katarzyna Jakubowicz

Komentarze
Czytaj jeszcze: