Nie trzymaj wszystkich owoców w lodówce! Sprawdź, które lepiej zostawić na blacie

Po powrocie ze sklepu odruchowo wkładasz owoce do lodówki? Nie wszyscy wiedzą, że niektóre lepiej jest przechowywać poza nią. Dlaczego?

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Czy owoce można trzymać w lodówce?

Agnieszka Pocztarska, twórczyni konta @czytamyetykiety, zwróciła uwagę na to, jakich owoców nie powinniśmy przechowywać w lodówce. W swoich mediach społecznościowych zamieściła infografikę z produktami, których lepiej nie trzymać w zimnie. Są to:

  • ananas,
  • awokado,
  • banany,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • kiwi,
  • mango,
  • papaja,
  • pomarańcza.

Dlaczego owoce trzymamy poza lodówką?

Dlaczego niektóre produkty lepiej położyć w temperaturze pokojowej? Związane jest to z tym, że w niskiej temperaturze część z nich może stracić smak i aromat. To jednak nie wszystko! Niektóre owoce, takie jak jabłka czy gruszki, podczas dojrzewania wydzielają etylen. Jest to związek chemiczny, który będzie wpływać na przyspieszenie dojrzewania innych owoców i warzyw leżących  w lodówce. Przez to może szybciej dość do zepsucia.

Specjalistka przyznała, że wrzucenie jabłka do lodówki nie jest groźne, ale jeśli bardzo lubimy jeść je na zimno, to lepiej włożyć je tam kiedy będzie już dojrzałe, a potem zjeść w miarę szybko.

Jak przedłużyć świeżość owoców?

Jeśli chcemy zadbać o to, aby zakupione lub zebrane z ogrodu owoce były jak najdłużej świeże, warto zaopatrzyć się w specjalne pojemniki. Regulują one przepływ powietrza i poziom wilgotności, dzięki czemu umieszczone w nich produkty dłużej nadają się do spożycia. Dobrze sprawdzają się też papierowe torby – w nich warto umieścić kiwi czy awokado i dorzucić jeszcze banana lub jabłko. 

Oceń ten artykuł 0 0