Niezawodny przepis na pierniki z lukrem prosto od Anny Starmach. Wystarczy kilka kroków!

Jak przygotować aromatyczne i smakowite pierniczki z lukrem? Anna Starmach ma na to sposób! Sprawdźcie jej przepis i już rozpocznijcie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia.

fot. Shutterstock

Bez nich wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia! Mowa o świątecznych piernikach polanych lukrem, których zapach od razu przywodzi na myśl czas przedświątecznych przygotowań. A skoro o przygotowaniach mowa – w Internecie można znaleźć wiele przepisów zdradzających sposób przyrządzenia tych smakowitych i słodkich przekąsek. Swój przepis zamieściła również Anna Starmach – sprawdźcie, jak zrobić świąteczne pierniczki z lukrem.

Składniki na świąteczne pierniki z lukrem

Przygotowanie pierniczków z lukrem

  1. Skórkę pomarańczową należy bardzo drobno posiekać.
  2. Bardzo miękkie masło wymieszać na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodać proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.
  3. Ciasto szybko zagnieść i wsadzić do lodówki na min. 30 minut.
  4. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy, można posypać go mąką.
  6. Wycięte pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-12 minut.
  7. Aby przygotować lukier, należy przesiać cukier puder do miski, dodać do niego sok z cytryny, a następnie wszystko wymieszać. Całość podgrzać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodać więcej cukru, a jeśli zbyt gęsty – soku. Gotowym lukrem można udekorować upieczone pierniczki.

Sprawdź też inne przepisy!

Autor: Sabina Obajtek

Komentarze
Czytaj jeszcze: