Rozpływająca się w ustach babka adwokatowa. Przepis na pyszne ciasto

Idealna nie tylko na Wielkanoc, ale i na imprezy czy spotkania z bliskimi. Babka adwokatowa jest puszysta, wilgotna i rozpływa się w ustach. Trudno się jej oprzeć, gdy już się ją spróbuje. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy! Jak ją zrobić? Przepis jest bardzo prosty.

zi3000/Shutterstock

Przepis na babkę adwokatową – składniki

1 ½ szklanki przesianej mąki tortowej
¾ masła lub margaryny
¾ szklanki cukru
1 pełna szklanka adwokata
4 całe jajka
½ paczki cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Babka adwokatowa – przepis

1. Włącz piekarnik na 150 stopni
2. Rozetrzyj miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy na puszystą pianę
3. Dodaj po jednym jajku i powoli wlewaj wąskim strumieniem adwokat, ciągle mieszając mikserem na małych obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
5. Wysmaruj formę do babki (najlepiej wyższą) margaryną lub masłem i lekko posyp bułką tartą.
6. Wlej zawartość do formy.
7. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 175 stopni. Piecz około 55 minut.
8. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem lub polewą lukrową.

Smacznego!

Autor: Natalia Zoń

Komentarze
Czytaj jeszcze: