Znamy sekretny przepis na kurczaki z KFC!

Recepta na panierkę z kurczaka była do tej pory pilnie strzeżona. Czasem aż ciężko uwierzyć, że niewiele trzeba, by odkryć tajemnicę. Udało się to amerykańskiemu reporterowi, któremu siostrzeniec Colonela Sandersa pokazał album z zanotowanymi przepisem.

Reporter udał się do historycznej restauracji Sandersa w Corbin w stanie Kentucky, gdzie spotkał się z Joe Ledingtonem, siostrzeńcem twórcy sekretnego przepisu na panierkę.

Podczas wywiadu Ledington pokazał rodzinny album z wycinkami z ręcznie zapisanym przepisem. – "To jest 11 ziół i przypraw, które miały być tak bardzo utrzymywane w sekrecie" – wyznał Ledington zapytany, czy to jest ten przepis. Czyli owiany tajemnicą sekret cały czas spoczywał w starym albumie rodzinnym Sandersów.

Jesteście ciekawi, jak wygląda przepis? Proszę bardzo:

“11 przypraw – wymieszaj z dwiema szklankami białej mąki

1) 2/3 łyżki stołowej soli

2) 1/2 łyżki stołowej tymianku

3) 1/2 łyżki stołowej bazylii

4) 1/3 łyżki stołowej oregano

5) 1 łyżka stołowa soli selerowej

6) 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu

7) 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy

8) 4 łyżki stołowe papryki

9) 2 łyżki stołowe soli czosnkowej

10) 1 łyżka stołowa mielonego imbiru

11) 3 łyżki białego pieprzu

1. W misce wymieszaj mąkę z ziołami i przyprawami; odstaw na bok.

2. Wymieszaj w osobnym naczyniu maślankę z jajkiem dopóki się ze sobą nie połączą. Zamocz kurczaka w maślankowej miksturze i zostaw na 20-30 minut.

3. Wyciągnij kurczaka i pozwól nadmiarowi mikstury ociec. Zanurz kawałki kurczaka w mące z przyprawami tak, by pokryła całość i strzep nadmiar panierki. Połóź kurczaka na kracie umieszczonej nad blaszką i zostaw na 20 minut.

4. W międzyczasie rozgrzej w wielkim kotle (Dutch oven) 50ml oleju na średnim-dużym ogniu do temperatury 176 stopni (użyj termometra, by sprawdzić temperaturę). Kiedy zostanie osiągnięta temperatura, zmniejsz ogień na średni, by utrzymać 176 stopni. Smaż po 3-4 kawałki naraz, żeby nie przepełnić kotła. Smaż przez 15-18 minut aż kawałki będą miały złocisto-brązowy kolor, obracając tylko raz. Usmażone przenieś na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi. Pozwól olejowi uzyskać odpowiednią temperaturę, zanim dodasz kolejne kawałki."

Komentarze
Czytaj jeszcze: