Słodka i słona przekąska – jak je wykonać?
Przekąski to wspaniała alternatywa na zaspokojenie apetytu przed daniem głównym lub między posiłkami. Wiele osób przygotowuje koreczki lub dania z ciasta francuskiego. Postanowiliśmy to zmienić. Poniżej przedstawiamy przekąski na imprezę w dwóch wersjach – słodkiej i słonej!
Jabłka z bakaliami i nie tylko!
Pieczone jabłka z aromatycznym cynamonem, bakaliami i karmelem to kompozycja, która pobudzi apetyt każdego łasucha!

Fot. materiały prasowe
Prostą przekąskę dla gości przygotujesz z następujących składników:
- jabłek – po 1 szt. na osobę,
- rodzynek i orzechów – po 1 łyżeczce na każde jabłko,
- karmelu w puszce bądź ulubionych cukierków karmelowych,
- cynamonu.
Przygotowanie:
Po umyciu jabłek odetnij górne wieczko, a następnie wydrąż gniazda. Uważaj, aby nie przeciąć dna owocu! Do tak przygotowanej foremki z jabłka dodaj po 1 łyżeczce: rodzynek, orzechów (np. włoskich) i karmelu. Karmel możesz zastąpić karmelowym cukierkiem. Przypraw przekąskę odrobiną cynamonu i przykryj wcześniej odciętym wieczkiem z jabłka. Danie wstaw do żaroodpornego naczynia i piecz 30-40 min w temp. 180°C. Przekąska najlepiej smakuje na gorąco. A jeśli masz pod ręką więcej jabłek – możesz pokroić je w plastry i wysuszyć w piekarniku na chrupiące chipsy!
Co powiesz na frytki w oryginalnej wersji?
Warzywne frytki są świetnym pomysłem na urozmaicenie imprezowego menu

Fot. materiały prasowe
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- batata – 1 szt.
- dyni hokkaido – 0,5 szt.
- bakłażana – 1 szt.
- oliwy z oliwek,
- przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, chili,
- ziół prowansalskich i tymianku.
Dopełnieniem frytek będzie czosnkowy dip, który przygotujesz z połączenia:
- czosnku – 3 ząbków,
- śmietany 12% – 6 łyżek,
- majonezu – 4 łyżek,
- soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Obierz i pokrój warzywa w grube paski i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wszystkie warzywa polej odrobiną oliwy i przypraw z każdej strony solą i pieprzem. Batata posyp dodatkowo suszonym tymiankiem i słodką papryką, dynię przyprawą chili, a bakłażana – ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 20-30 min. Przekąska idealnie sprawdzi się z czosnkowym sosem. Pycha!
Czas na przekąski na zimno – które sprawdzą się najlepiej?
Bardzo łatwym, ale niebanalnym sposobem na zimne przekąski będą kanapeczki z pastą z dyni. Zaskocz znajomych oryginalnym smakiem połączenia dyniowej pasty z chrupiącym pieczywem.

Fot. materiały prasowe
Pasta idealnie sprawdzi się w czasie karnawału, a do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników:
- dyni – 0,5 kg,
- ciecierzycy – 0,5 kg,
- pasty tahini – 3 łyżki,
- czosnku – 3 ząbki,
- soku z cytryny – 1 łyżeczka,
- oliwy z oliwek,
- przypraw: soli, pieprzu, ostrej papryki, cynamonu.
Przygotowanie:
Dynię oczyść i pokrój w kostkę, a następnie piecz ok. 45 min w temp. 200°C. Gdy dynia ostygnie, połącz z pozostałymi składnikami i zblenduj na gładką masę. Pamiętaj, aby dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Możesz również sięgnąć po gotową ciecierzycę z puszki. Pastę dyniową dopraw do smaku. Możesz podawać ją na chrupiącej bagietce lub krakersach i posypać świeżymi ziołami i pestkami z dyni. Przekąska zachwyci gości swym oryginalnym smakiem!
Kokosowe kulki – słodka przekąska na zimno!
Przekąski na imprezę są niezwykle ważnym dopełnieniem świątecznego menu. Wykonaj kokosowe kulki i obtocz je dodatkami. Dzięki kolorowym przekąskom stół zyska piękną dekorację. Do wykonania kokosowych łakoci potrzebujesz:
- 200 g masła,
- 1 szklankę cukru pudru,
- 2 jajek,
- 200 g pokruszonych herbatników,
- 200 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie połącz i uformuj małe kulki. Każdą kuleczkę obtocz oddzielnie w poniższych posypkach:
- zmiażdżonych kawałkach orzechów,
-rozpuszczonej czekoladzie,
- wiórkach kokosowych,
- liofilizowanych skruszonych truskawkach.
Kolorowe kuleczki nakłuwaj na wykałaczki (po jednej lub dwie sztuki) i ustawiaj pionowo na talerzu. Dzięki temu goście będą mieli większą swobodę w częstowaniu się przekąskami. Do środka każdej kuleczki możesz włożyć również orzech laskowy. W kuchni można eksperymentować, więc jeśli nie masz któregoś ze składników do posypki – wymyśl własną!
Zespół redakcyjny RMF MAXX





