Przekąski na imprezę – najlepsze opcje na zimno i ciepło!

Przekąski są idealnym dopełnieniem każdej imprezy! Przedstawiamy listę najlepszych pomysłów, które nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają na imprezowym stole. Jeśli chcesz wiedzieć, co serwować swoim gościom – koniecznie przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, jakie przekąski na imprezę warto zrobić tej jesieni!

Słodka i słona przekąska – jak je wykonać?

Przekąski to wspaniała alternatywa na zaspokojenie apetytu przed daniem głównym lub między posiłkami. Wiele osób przygotowuje koreczki lub dania z ciasta francuskiego. Postanowiliśmy to zmienić. Poniżej przedstawiamy przekąski na imprezę w dwóch wersjach – słodkiej i słonej!

Jabłka z bakaliami i nie tylko!

Pieczone jabłka z aromatycznym cynamonem, bakaliami i karmelem to kompozycja, która pobudzi apetyt każdego łasucha!

Przekąski na imprezę – najlepsze opcje na zimno i ciepło!

Fot. materiały prasowe

Prostą przekąskę dla gości przygotujesz z następujących składników:

- jabłek – po 1 szt. na osobę,

- rodzynek i orzechów – po 1 łyżeczce na każde jabłko,

- karmelu w puszce bądź ulubionych cukierków karmelowych,

- cynamonu.

Przygotowanie:

Po umyciu jabłek odetnij górne wieczko, a następnie wydrąż gniazda. Uważaj, aby nie przeciąć dna owocu! Do tak przygotowanej foremki z jabłka dodaj po 1 łyżeczce: rodzynek, orzechów (np. włoskich) i karmelu. Karmel możesz zastąpić karmelowym cukierkiem. Przypraw przekąskę odrobiną cynamonu i przykryj wcześniej odciętym wieczkiem z jabłka. Danie wstaw do żaroodpornego naczynia i piecz 30-40 min w temp. 180°C. Przekąska najlepiej smakuje na gorąco. A jeśli masz pod ręką więcej jabłek – możesz pokroić je w plastry i wysuszyć w piekarniku na chrupiące chipsy!

Co powiesz na frytki w oryginalnej wersji?

Warzywne frytki są świetnym pomysłem na urozmaicenie imprezowego menu

Przekąski na imprezę – najlepsze opcje na zimno i ciepło!

Fot. materiały prasowe

 Do ich przygotowania potrzebujesz:

- batata – 1 szt.

- dyni hokkaido – 0,5 szt.

- bakłażana – 1 szt.

- oliwy z oliwek,

- przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, chili,

- ziół prowansalskich i tymianku.

Dopełnieniem frytek będzie czosnkowy dip, który przygotujesz z połączenia:

- czosnku – 3 ząbków,

- śmietany 12% – 6 łyżek,

- majonezu – 4 łyżek,

- soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Obierz i pokrój warzywa w grube paski i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wszystkie warzywa polej odrobiną oliwy i przypraw z każdej strony solą i pieprzem. Batata posyp dodatkowo suszonym tymiankiem i słodką papryką, dynię przyprawą chili, a bakłażana – ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 20-30 min. Przekąska idealnie sprawdzi się z czosnkowym sosem. Pycha!

Czas na przekąski na zimno – które sprawdzą się najlepiej?

Bardzo łatwym, ale niebanalnym sposobem na zimne przekąski będą kanapeczki z pastą z dyni. Zaskocz znajomych oryginalnym smakiem połączenia dyniowej pasty z chrupiącym pieczywem.

Przekąski na imprezę – najlepsze opcje na zimno i ciepło!

Fot. materiały prasowe

Pasta idealnie sprawdzi się w czasie karnawału, a do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników:

- dyni – 0,5 kg,

- ciecierzycy – 0,5 kg,

- pasty tahini – 3 łyżki,

- czosnku – 3 ząbki,

- soku z cytryny – 1 łyżeczka,

- oliwy z oliwek,

- przypraw: soli, pieprzu, ostrej papryki, cynamonu.

Przygotowanie:

Dynię oczyść i pokrój w kostkę, a następnie piecz ok. 45 min w temp. 200°C. Gdy dynia ostygnie, połącz z pozostałymi składnikami i zblenduj na gładką masę. Pamiętaj, aby dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Możesz również sięgnąć po gotową ciecierzycę z puszki. Pastę dyniową dopraw do smaku. Możesz podawać ją na chrupiącej bagietce lub krakersach i posypać świeżymi ziołami i pestkami z dyni. Przekąska zachwyci gości swym oryginalnym smakiem!

Kokosowe kulki – słodka przekąska na zimno!

Przekąski na imprezę są niezwykle ważnym dopełnieniem świątecznego menu. Wykonaj kokosowe kulki i obtocz je dodatkami. Dzięki kolorowym przekąskom stół zyska piękną dekorację. Do wykonania kokosowych łakoci potrzebujesz:

- 200 g masła,

- 1 szklankę cukru pudru,

- 2 jajek,

- 200 g pokruszonych herbatników,

- 200 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie połącz i uformuj małe kulki. Każdą kuleczkę obtocz oddzielnie w poniższych posypkach:

- zmiażdżonych kawałkach orzechów,

-rozpuszczonej czekoladzie,

- wiórkach kokosowych,

- liofilizowanych skruszonych truskawkach.

Kolorowe kuleczki nakłuwaj na wykałaczki (po jednej lub dwie sztuki) i ustawiaj pionowo na talerzu. Dzięki temu goście będą mieli większą swobodę w częstowaniu się przekąskami. Do środka każdej kuleczki możesz włożyć również orzech laskowy. W kuchni można eksperymentować, więc jeśli nie masz któregoś ze składników do posypki – wymyśl własną!

Zespół redakcyjny RMF MAXX